Ca sa fim oameni intregi, multe sunt necesare, dupa cum bine zicea Geo Bogza.
De aceea pentru ca anul 2021 sa fie un an bun, sa fim cu bagare de seama…
Este necesar sa nu speram desart ca ne trezim in 2021 intr-o lume noua, ci sa ne trezim echipati cu ceea ce am invatat despre cum sa avem grija de noi si de ceilalti, cum sa transformam greutatile in intelepciune. La ce sa fim cu bagare de seama!!
- Sa ne confruntam recunostintele
Se vorbeste atat de mult despre recunostinta, incat a devenit banal, dar haideti sa o si facem!
Pentru ce suntem recunoscatori anului 2020? Copiii nostri au marturisit:”…suntem recunoscatori pentru 2020 pentru ca am stat impreuna asa de mult ca adulti, v-am cunoscut mai bine ca parinti, am finalizat scolile online, am inceput independenta in acest an…”
Eu sunt recunoscatoare pentru sotul meu, copiii mei, parintii mei, frati, cumnati, nepoti, flexibilitatea muncii mele, pacientii mei si familiile lor, oameni atat de frumosi, pentru sentimentul ca iubesc si ma simt iubita, pentru oamenii care posibil sa aiba reactivitati fata de mine, cand observ, multumesc partii lor pierdute pe care eu le-o port, pentru ca stiu ca la ea reactioneaza. Am dat mult in acest an si mult mi s-a dat in schimb. A fost anul lui 50 de ani pentru mine, dar am simtiti ca 10 ani nu mi se calculeaza pentru ca nu am avut timp sa-i traiesc cum as fi dorit si nu i-am inteles.
Am si calatorit, scris, vorbit, gandit mult. A fost anul mersului pe bicicleta si vindecarii traumei de impact legat de bicicleta, ce nu ma lasa sa ma bucur de acest lucru. Am locuit Planeta Pamant in timpul unei pandemii cu toate ale ei, un privilegiu si o responsabilitate, am cunoscut oameni asa de draguti, am facut procese de incheiere ale unor relatii, asa era necesar, sunt recunoscatoare ca uneori in acest an m-am simtit ratacita pe Pamant, ca am mai recuperat din anii copilariei copiilor, pentru cand nu eram la fel de constienti ca si acum, si ar mai fi…Ar merita sa fim recunoscatori ca am stat in case poate si ca sa reinvatam dragostea, pentru ca eram prea risipiti. De aceea se si spune ca viata cu ale ei ne trimite in toate partile, doar dragostea ne aduce aproape!! Voi, pentru ce sunteti recunoscatori?!
- Sa ne gandim la ceva ce s-a repetat des in perioada sarbatorilor si ne-a creat placere, dar simtim ca nu a fost benefic pentru noi
Sa incercam sa renuntam pentru zece zile la acel ceva, ce poate fi culcatul tarziu, un aliment daunator, folosirea facebook-ului in exces si altele. Pot fi perioade mici, ca cea de sarbatori, cand pot fi implinite anumite placeri, dupa principiul gratificarii imediate, dar atentie, sa nu devina obicei de viata, ca nu cumva viata sa continue asa, si atunci se numeste principiul „trage-te pe sfoara, dar ai grija sa nu te surprinzi tu pe tine”. Sa ne gandim la acest aspect, pentru ca este dovedit ca cea mai eficienta modalitate de a avea o viata buna, cu obiceiuri sanatoase, este sa nu te concentrezi pe ceea ce vrei sa obtii, ci pe identitatea pe care vrei sa o ai. De aceea este important sa credem ca orice facem este un vot acordat persoanei care vrem sa fim = identitatea noastra.
- Sa ne ocupam la inceput de an de relatii vechi si mai noi
Relatiile sunt vasul in care traim, iar la inceput de an este important sa stabilim o dinamica a lor, sa ne asiguram pe rand ca suntem prezenti in viata fiecaruia, iar daca senzatiile legate de o persoana sunt dureroase, sa le bagam in seama, este necesar sa rezolvam sau uneori cu durere sa lasam sa plece.
- Sa programam activitati distrative, da …chiar asa ceva am zis!!!
„Trebuie,”din pacate isi face simtita prezenta imediat dupa sarbatori. In acest caz tot ce intra in categoria „optiuni” planificam, altfel ne vor fugi printre degete. Ce intra in palierul „optiuni”? Filme, spectacole, piese de teatru, excursii, zile de nastere creative si altele. Armonia, echilibrul si ritmul, este necesar sa fie prezente toata viata.
- Sa ne gandim – ochii si privirile noastre apropie sau sperie copiii!? Sa fim onesti!
Daca in acest an privirea noastra il face pe un copil sa stea langa noi, binecuvantarile anului vor vrea sa stea langa noi. Ne bat copiii in poarta? Ne bat si binecuvantarile!
- Sa facem pace cu iertarea
Sa ne uitam mai atent la ce inseamna iertarea!? Ea face sa se schimbe natura unei relatii atunci cand s-au incalcat valori. Schimbarea poate fi pozitiva sau negativa. Stim care ne sunt valorile? Sa reflectam la inceput de 2021! Dar care sunt valorile pe care le-am incalcat sau ne-au fost incalcate? Sa tinem minte totusi ca iertarea fara furie exprimata fata de valorile incalcate, functioneaza greu. De ce? Pentru ca propriul nostru creier nu stie sa faca asa, iar furia este o emotie umana normala, dar involuntara, pe cand decizia de a ierta este voluntara si au proiectii diferite la nivelul creierului. De aceea, la inceput de an sa avem clar ce valori avem tendinta sa incalcam celorlalti, ce valori ni se incalca noua, sa avem conversatii productive in care sa exprimam furia, apoi sa-mi scrieti si mie rezultatele.
- In acest inceput de an sa ne gandim ce fel de discursuri avem!?
De aceea sugerez sa facem o radiografie a lor si sa observam cat de des vorbim absolut. Sa incepem sa ne exprimam – „in acest moment consider..”, „ipoteza mea este…”
- Sa ne uitam de asemenea daca avem tendinta de a observa mai mult raul decat binele
Ar trebui confruntate credintele noastre. De aceea sa ne gandim impreuna: Ce credem noi, in lume lucrurile se imbunatatesc, se inrautatesc sau nu se intampla nimic special?!
Aud adesea oameni care-mi spun ca nu-i mai mira nimic. Cand mi-am facut specializarea ca psihoterapeut sistemic de familie, unul dintre profesori, cita adesea vorbele lui Milton Erickson – „…cel mai greu este sa-ti pastrezi capacitatea de a te mira”. Daca o pastrezi, zicea el, esti vaccinat impotriva imbatranirii mintii. Hmm! Sa fie asa!? Si ne gandeam noi atunci ca munca de psihoterapeut permite pastrarea capacitatii de a te mira.
Si vreau sa mentionez ca nu ma intalnesc cu cei mai negativisti oameni de pe Pamant, insa tandemul „nu ma mira nimic”/”in lume lucrurile se inrautatesc” este tot mai des intalnit si din marturiile altor colegi si poate fi o explicatie la cat de stresati ne simtim ca oameni. Astazi, este si simplu sa fii la curent cu tot ce se intampla in lume rau datorita acestei gandiri, care se hraneste cu stiri rele. Ar trebui ca in 2021 sa fim buni unii cu altii si sa ne propunem sa observam progresul uman din ultimii ani si daca suntem creativi, avem la ce privi.
- Anul 2020 a venit cu multe provocari pentru gandirea noastra
Sa nu ne grabim sa emitem credinte absolute, pentru ca nu sutem siguri ca am ajuns la capatul intelegerii acelor lucruri cum ar fi influenta virusului COVID 19, manifestarile lui, vaccinarea, deciziile luate in criza de a ne casatori, desparti, legat de locul de munca si altele, chestiuni personale care au fost evidentiate de anul 2020. Nu aveam cum sa ajungem in conditii de criza la desavarsirea cunoasterii spirituale, psihologice sau chiar teologice.
Sa nu ne grabim sa ne exprimam absolut, pentru ca ne putem simti legati si limitati de ele si apoi nu vom mai fi dispusi sa facem imbunatatiri, nu vom fi dispusi sa lasam sa plece o relatie care altfel nu ar fi existat, daca decizia nu ar fi fost luata in conditii extrerme. Pericolul este si pentru noi, dar acest conflict intrapsihic daca traim cu el, va deveni conflictul intrapsihic al urmasilor nostri si chiar conflict biologic, gandindu-se ca inaintasii lor au rostit niste decizii sau principii sacre, de care nu trebuie sa se desparta niciodata.
- Un ultim punct pentru aceasta data – care ne sunt resursele?
Aerul, apa, padurea, muntele, marea, oamenii din viata noastra, cinstea, iubirea, capacitatea de a privi in fata cainii ce lastra in sufletul nostru, dorinta de a confrunta punctele nevralgice, astfel incat sa nu le transmitem generatiei viitoare, profesia ta, pritenia, si…multe alte. Care sunt deci resursele? In joc sa le gasim, pentru ca nu exista leac fara joc. Iar jocul este ceea ce organismul nostru face, cand are multa energie si o foloseste pentru viata.
Neaparat sa ne stim resursele, sa le numim si integram la inceput de 2021!!! La final va las exercitiul de reflexie pe care l-am punctat si in newsletter-ul pentru luna ianuarie! Ia un timp pentru tine si pune intr-un sacut biletele cu evenimente, amintiri, inclinatii ale lui 2020, carora doresti sa le dai drumul sa plece, pe care nu le mai vrei. Apoi poti continua acest lucru facand focul in aer liber si sa le privesti cum ard. Este un ritual inspirat dintr-o traditie latino-americana numita Good Ridance Day.
Poti de exemplu sa lasi sa plece presiunea de a fi intotdeauna mai bun si de a te uita la ce nu ai facut si sa pui in loc obiceiul de a calcula victoriile tale.
Am facut acest ritual cu familia in 2.01.2021. Va invit si pe voi sa va alaturati!
Un an binecuvantat!
Stela Manda Psiholog