Mai întai ar trebui sa ne întelegem, cu totii venim din medii in care siguranta nu a fost deplina si putem sa nu avem memorii in corp cu ea si sa vrem sa ne întoarcem la nesiguranta, pentru ca suna familiar!
Sa fim curiosi ce sta in calea sigurantei, vom vedea cat este de revelator!
De exemplu – fetita noastra sau baietelul nostru, asteapta zambetul aprobator de la noi ca si parinti înainte de a continua sa se joace cu ceilalti copii. Daca e greu sa-i oferim acest zambet de siguranta, sa fim curiosi! Ce sta in calea oferirii lui!
Ca sa construim siguranta cu propriul copil, va trebui:
– Sa raspundem nevoii de confort si încredere pentru ca doar asa îi ajutam sa-si faca memorii în corp despre cum se traieste viata
– Sa le aratam ca intelegem ce simt si doresc
– Sa-i invatam sa-si accepte emotiile si pozitive si dureroase, constienti fiind ca parinti ca doar asa se accepta copiii pe sine si pe ceilalti
Cum recunoastem atasamentul sigur!?
– Cand adultul îl ajuta pe copil sa se simta în siguranta cand e speriat si simte disconfort
– Cand adultul îsi ajuta copilul sa îsi accepte experienta emotionala prin care trece
– Cand adultul accepta emotiile dureroase ale copilului, în special furia, ea fiind marca protestului ca o nevoie este neimplinita, la copiii mici se manifesta prin plans
- Copilul se naste cu nevoia de a se atașa, de aceea este important langa cine este lasat, pentru ca nu isi poate alege persoanele de atasament.
Legatura de atasament cu copilul incepe inainte de nastere si in mod miraculos, bebelusul se naste cu un instinct extrem de puternic de a se apropia.
Bebelusul se indragosteste de unul dintre parinti, chiar daca abia il zareste, dar simte iubirea si devotamentul lui. El intuieste ca este persoana care va fi alaturi de el ce-l va ajuta sa inteleaga confuzia din lume, sa supravietuiasca si sa descopere binele din ea.
Punctul comun ce ne leaga ca parinti este ca vrem binele pentru copii, avem iubire si compasiune fata de ei.
Punctul comun al copiilor este ca au nevoie ca noi sa fim buni cu ei.
Siguranta data de atasamentul sigur este definita ca fiind – încrederea în posibilitatea existentei binelui!
Iar copilul prin tot ce este el vine spre noi spunand prin toti porii – „Ajuta-ma sa am incredere in bunatatea ta, a mea si a celorlalti!”
Spre a fi de folos!
Cu drag, Psih. Stela Manda