Într-un cadru aproape de anormal să ne înțelegem, căci ce se întamplă cu noi este aproape normal…
Relațiile de familie în secolul al XXI-lea sunt caracterizate prin diversificarea formelor, structurilor și ciclurilor de viață familiale și, de asemenea, prin divergențe și polarizări socio-economice.
Ne confruntăm cu niveluri tot mai mari de inegalitate, sărăcie, probleme de sănătate, schimbări masive în fertilitatea și structura familiei, scăderea nivelului de încredere și, după cum susțin unii specialiști în științe sociale, triumful individualismului asupra comunității.
Criza medicala Covid a funcționat în anumite privințe ca o lupă, care ne-a arătat care si cum sunt relațiile noastre.
Suntem destinați să alunecăm la niveluri din ce în ce mai mari de polarizare între bogați și săraci, angajați regulat și precar, bărbați și femei, bătrâni și tineri, albi și negri sau există motive să ne așteptăm că perturbarea este doar o condiție temporară și că societățile se vor auto-organiza?
Și dacă auto-organizarea ar putea avea loc, ce formă va lua?
Ce posibile resurse și noi orizonturi apar din aceste condiții globale privind relațiile?
În calitate de psihoterapeut de familie sistemic, sunt expert în tranziții complexe și în lucrul cu polarități ale sistemelor umane.
Unul dintre darurile terapiei și consilierii în timpul polarizărilor crescânde poate fi reconsiderarea operațiunilor noastre în termenii unui dualism cartezian al minții versus materie, individ versus societate, personal si intim versus public, psihologic versus social, Dumnezeu versus om, elita versus oameni, rasa aleasă versus ceilalți, națiune versus națiune si om versus mediu.
Da, vremurile s-au schimbat și cererile pentru terapie la fel.
Mulți oameni vin cu un amestec (bun, binecunoscut, ușor) de anxietate, depresie și tulburări somatoforme fără o simptomatologie clară, alții sunt foarte perturbați, dar au învățat să acționeze adaptativ – nu prea rar cu ajutorul plin de culoare al drogurilor noi și obiceiuri de comportament care creează dependență.
Tulburările de personalitate organizează și influențează simptomele în timp ce traumele par să se fi extins.
In tot acest timp m-am supus flexibilitații!
Mesajul de vindecare al Terapiei Sistemice în special și al psihoterapiei în general este că boala mintală sau psihopatologia reprezintă ruperea comunicării între oameni și psihoterapia permite dezvoltarea comunicării și vindecarea prin comunicare.
Cele mai multe dintre problemele lumii provin din lipsa de intercomunicare și cooperare.
Sa nu uitam – civilizația a început atunci când comunicarea prin persuasiune a înlocuit forța brută.
Nu am mai lucrat în securitatea celor patru pereți ai cabinetului meu confortabil si dragut.
Am abordat contexte mai largi, am întâlnit situații reale de tragedie, lucrând în tabere de trauma sau cu echipe multiprofesionale în sufrageriile pacienților și familiilor lor. Dupa vizita mea, unele familii și-au vândut casele, au schimbat orașul, școala.
Am lucrat, ca niciodată până acum, chiar dacă mai lucram online, cu oameni grav tulburați fără să-i vad vreodată în viața reală.
De ce va spun toate acestea la început de februarie?
Pentru că dacă eu am avut atâtea schimbări, și voi ați avut și vă invit să vă ințelegeți!
Ce resurse aveți? Puneți degetul pe ele?
De câte ori corpul a zis NU în locul vostru? Ce diversificări ați trăit? Ce inegalitați, probleme economice, improbabilități ați avut? Vorbiți-le cu o persoană sigură, nu le lăsați în corp! Pentru ce a fost criza medicală Covid o lupă în viața ta? Privește cu atenție!
Vă rog să reflectați – Dragostea este emoția care organizează realitatea socială, fără acceptarea celuilalt în conviețuire nu există proces social!!
Va doresc o viață peste așteptările voastre cele mai sălbatice!
Stela Manda
Psiholog clinician, psihoterapeut sistemic de familie si cuplu