Puterea banilor în relații

Puterea secreta a banilor ne uneste in iubire, invidie, compasiune si furie.

Asa că….

Ce sunt banii?
NU sunt doar o moneda de schimb care ne permite achizitionarea de obiecte materiale.
Cu bani cumparam:
– Educatie, sanatate, siguranta, timp pentru a ne bucura de frumusete, arta, compania prietenilor, aventura
– Ajutorul celor pe care ii iubim
– Oportunitati si optiuni
– Ii pastram ca valoare pentru viitor sau pentru generatiile viitoare
– Instrument al echitatii cu care aducem despagubiri celor pe care ii ranim
Multi dintre noi am trait cele mai mari disperari ca nu castigam suficienti. Banii si teama de ceea ce am putea deveni noi si copiii nostri fara bani creaza anxietati zilnice multor oameni.
In jurul lor este un tabu universal legat de relatia personala cu ei.
Vorbim de prost gust daca vorbesti cat costa lucrurile, daca spui despre salariu sau averea cuiva
Banii nu constituie subiect discutat explicit intre parinti si copii, sot si sotie, prieteni sau doctor/psiholog – pacient.
Si cu toate acestea banii constituie forta motrice a civilizatiei. Situatie recenta in istoria umanitatii. In trecut energia ce sustinea tranzactiile umane a fost pamantul, animalele, materiale naturale precum apa, fierul, sarea, armele. Insa niciunul nu a devenit un mecansim asa urias ca banii.
FREUD vedea banii ca ceva murdar, recunoastea semnificatia secreta a banilor in sens negativ. Pentru el banii erau excremente, ceva dezgustator si detestabil.
Multi ani nu se acorda importanta banilor in intelegerea relatiilor. Psihologii care nu ezita sa vorbeasca despre putere, sex, vorbesc rar despre bani. Multi oameni nici nu se gandesc sa consulte un psihoterapeut cand sunt prada unor conflicte financiare
În general oamenii se impart in doua categorii:
• Tipul ce vrea lucruri doar pentru el. Totul acumulat, investit, economisit pentru propriul profit. Si de aici bunastarea, puterea, sexul, iubirea, frumusetea, distractia, doar pentru el.
• Tipul care daruieste celorlalti, aproape tot ce are este pentru a fi dat
Si pe aceasta plaja ne aflam noi si migram catre o parte sau cealalata. Sa ne gandim cam pe unde ne situam?!

Ne-am intrebat cum se impotmolesc realatiile in jurul banilor si cum le putem debloca? Ne-am intrebat care este legatura dintre bani si relatii?
Relatiile sunt cea mai mare sursa de fericire si dezamagire, daca intelegem nevoile adevarate ca opuse celor create vom schimba dinamica „bani si relatii ” si conflictele aferente.
Învatam cum comportamentul legat de bani si lucruri materiale mentine comportamentul celorlalti si cum sa initiem schimbarea, daca avem macar putina preocupare.
Fiecare familie este necesar sa aiba clar:
– Ce inseamna pentru membrii ei banii si lucrurile materiale?
– Care este semnificatia secreta a banilor in familie?
– Ce si cat anume isi doreste?
– De ce iti doresti asta?
– Iti doresti pentru tine sau pentru altii?
– Cine îi este dator cui?
– Cine este responsabil penrru ce?
Raspunsul onest te ajuta sa intelegi: ca esti blocat sa investesti energie in proiecte ce nu sunt ale tale, sa satisfaci inconstient dorintele celorlalti din vinovatie, iti asumi responsabilitati ce nu sunt ale tale, nu esti recunoscator cand ar trebui, esti cand nu ar trebui, ca faci cu bani lucruri in locul altora.
Daca vorbim deschis despre bani, acest lucru îmbunatateste sansele ca opinia ta sa conteze, îmbunatateste sansele sa rezolvi conflicte si dezacorduri in relatiile cu cei apropiati, sa spargi tabuurile familiei legate de bani si de asemenea vei sti cand e bine sa respecti un tabu si sa nu vorbesti despre bani.
Cand gandesti mai clar despre bani:
– Vei vedea prin ce esti asememantor sau diferit de alti oameni
– Vor creste posibilitatile sa alegi
– Vei afla cum gandirea si comportamentul tau legat de bani îi afecteaza pe ceilalti si cum poti folosi banii pentru îmbunatatirea relatiilor
– Anxietatea este asociata cu folosirea secreta a banilor
– Vei decoda vinovatia celor dragi mult mai usor
– Vei intelege cum anxietatea si vinovatia legate de bani fac sa nu fie un bun echilibru intre natura spirituala si lucrurile materiale, iar acest echilibru se naste sau moare in relatiile semnificative

Banii in viata noastra se manifesta prin grijile legate de ei – daca am avea mai multi, ar fi viata mai buna!
Cine are bani mai multi isi face constant griji cum sa faca mai multi, cum sa-i cheltuie sau cum i-ar pierde, pentru ca parca nimeni nu-i multumit de cat are sau cum îi foloseste. Indiferent de clasa socioeconomica conflictele din jurul banilor in familii par asemanatoare.
Banii se intrepatrund cu vietile noastre si ne influenteaza:
– Sanatatea
– Relatiile intime
– Digestia
– Relatia cu sotul, copiii, parintii, prietenii, biserica…

Un remarcabil filosof scrie „Dacă am înțeles adevăratul rol al banilor în viața noastră, nu ne-am gândi pur și simplu în termeni de cheltuire sau economisire. Banii exercită o influență emoțională profundă asupra a ceea ce suntem și a ceea ce ne spunem noi înșine că nu putem avea niciodată. Lipsa noastră de dorință de a înțelege efectele emoționale și spirituale ale banilor asupra noastră este esența motivului pentru care am ajuns să cunoaștem prețul tuturor și valoarea nimicului. Banii au de-a face cu urmărirea unei vieți idealiste, în timp ce, în același timp, sunt la baza frustrărilor noastre zilnice. La nivel social, banii au un impact profund asupra prețului progresului. El arată cum banii au început încet să ne bântuie, de la inventarea monedelor în vremurile biblice (când banii erau creați pentru binele comunității, nu pentru câștig in sine), pana la atracția lor hipnotică în epoca noastră obsedată de bani”.

As avea o satisfactie speciala daca ati poposi la cele cateva intrebari de mai sus pentru cresterea clarificarilor in viata voastra si implicit a calitatii vietii!

 

Psih. Stela Manda
Psihoterapeut de familie și de cuplu

Articole similare

În acest mediu incert se stârnesc multe temeri.
Noi suntem aici pentru a fi alături de oameni.

Contactați-ne acum pentru a programa o ședință online!