Noi oamenii suntem mai mult asemanatori, decat diferiti. De aceea psihoterapia de grup are unele beneficii pe care nu intotdeauna le regasim in psihoterapia individuala. Aici oamenii descopera idiosincrazii comune, intalnindu-se cu universalitatea problemelor umane, care este un factor terapeutic în sine ce se manifestă atât de direct doar în cadrul intervenţiilor psihologice de grup. In grup speranta incepe sa se iveasca mai devreme deoarece, exista macar o persoana care a trecut pe calea pe care treci tu si ai sentimentul ca a batatorit-o inaintea ta.
De asemenea fenomenul de oglindire în grup face sa creasca câmpul de observaţie, iar diversitatea experienţelor are o amplitudine crescută. In grup fiecare membru primeşte şi oferă atenţie, suport, sprijin, sugestii şi înţelegere, reglandu-se echilibrul dintre a da si a primi. Cand dam ne vindecam, cand primim ne dezvoltam, catalizator in prezenta caruia lucrurile incep sa se simta a iz de siguranta, apartenenta si conectare.
Un aspect important al grupului este ca noi dezvoltam oriunde tiparele din familia de origine, care pot fi confruntate si unele schimbate si altele vindecate intr-un cadru securizat.
Sunt doar cateva beneficii ale terapiei de grup, la care merita sa reflectam.