Psihoterapia online

   Psihoterapia online este psihoterapia care se întâmplă mijlocit de o forma de comunicare, cu ajutorul internetului.

   Dincolo de psihoterapia față în față, care are loc în cabinetul psihoterapeutului, există mai multe moduri de a face psihoterapie, amintite de lucrările de specialitate și folosite în diferite situații de către terapeuți, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor de specialitate, dar care, din diferite motive, nu pot veni în cabinet: prin telefon, prin chat sau prin apel video.

   Înainte de toate, psihoterapia reprezintă interacțiunea cu un psihoterapeut, adică acea persoană care are pregătirea necesară să însoțească clientul pe calea cunoașterii de sine, a dezvoltării personale, a vindecării sau rezolvărilor dificultăților ce- i afectează calitatea vieții, a relațiilor sale.

   Psihoterapia online este interacțiunea cu psihoterapeutul, prin intermediul internetului, acea interacțiune în care te și vezi, te și auzi, îl și vezi, îl și auzi, numai că nu sunteți în aceeași încăpere, ci fiecare, într- un spațiu sigur, de acasă sau de la birou. Aveți nevoie doar de conexiune la internet și de un telefon cu cameră sau un laptop, o tabletă, un calculator care să permită apelul video.
Sunt multe platforme sau aplicații cu ajutorul cărora se pot ține ședințele de psihoterapie online și alegerea lor rămâne la latitudinea psihoterapeutului.
Pentru tinerii și adolescenții zilelor noastre, aceste informații sunt redundante. Ei s- au născut în această realitate și sunt lucruri de la sine înțelese. Deși, din practică pot spune, și cei tineri și foarte tineri preferă psihoterapia în cabinet, dacă e să vorbim despre ce ar fi de preferat. Dar când situația nu o permite, când contextul este la fel de important precum nevoia, este bine că avem această opțiune, a psihoterapiei online.

   Pentru unii adulți de azi însă, comunicarea prin intermediul aplicațiilor de internet este încă ceva nou, ca să nu mai vorbim de mirarea cu care este privită psihoterapia online…cel puțin la prima vedere. Sunt persoane care sună pentru a solicita psihoterapie și refuză această variantă, în primă instanță, pentru ca apoi să revină și să accepte, chiar să se adapteze foarte bine acestei modalități.
Din fericire, nu este dificil să intri in legătura video cu psihoterapeutul și, cu puțin ajutor, oricine poate fi la un clik distanță de psihoterapeut, chiar daca e la mii de kilometri fizic vorbind.

   Suntem în anul 2020 și, dacă facem abstracție de ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic în lume, ar fi bine să ne împrietenim cu tehnologia și să ne folosim de ea în cât mai multe domenii. În psihoterapie de ce nu am face-o?
Oamenii se mișcă foarte mult prin lume, iar unii români, tot mai mulți, din păcate în unele cazuri, din fericire în altele, au plecat în alte țări pentru a- și face un viitor. Unii s- au adaptat, alții se luptă să se adapteze, iar o parte sunt doar cu gândul acasă. Pentru acești oameni, accesul la un psihoterapeut român este dificil, dacă nu imposibil, pentru terapia față în față sau să- i spunem, „în cabinet”. Pentru mine, psihoterapia online, în care te vezi și te auzi, este psihoterapie „față în față”.
Internetul a oferit această oportunitate și sunt mulți psihologi români care au îmbrățișat acestă formă de psihoterapie.

M-am referit doar la o singură categorie de oameni ce ar putea accesa, la nevoie, psihoterapia online, dar această psihoterapie poate ușura accesul la un psihoterapeut și chiar o face, pentru oamenii care din diferite motive nu se pot deplasa în cabinetul psihoterapeutului.

În 2020, acceptând realitatea pe care o trăim, cu responsabilitate pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru, psihoterapia online este opțiunea sigură de a primi ajutor specializat.
Ca psiholog, când m- am îndreptat spre psihoterapie, am facut- o cu multă dorință, pasiune, curiozitate și disponibilitate pentru efort. Am simțit că asta vreau să fac și nu voi da înapoi, indiferent de obstacole.
Multe dintre aceste obstacole au fost personale, cum aveam să constat în anii de formare și dezvoltare personală.
Lucrând cu oamenii, firește, nevoile lor m- au luat de multe ori pe nepregătite, m- au provocat și m- au ajutat să mă adaptez ușor – ușor. 2020 ne- a adus un nou set de nevoi, brusc, parcă pe nepregătite.
În trecut am optat pentru psihoterapia online cu clienți care veneau în cabinet, apoi viața îi purta în alte țări și doreau să continue procesul terapeutic. Așa că nu am avut decât să ne adaptam și lucrurile au decurs firesc.
Acum, este realitatea zilelor pe care le trăim, să fim nevoiți să fim distanțați unii de alții și, din fericire, avem totuși posibilitatea de a avea acces la servicii de psihoterapie online.

   Este foarte important să ne asigurăm că persoana care prestează servicii de psihoterapie are formarea necesară să facă asta, este atestată de către Colegiul Psihologilor din România, într- o formă de psihoterapie.

Pentru că, specialistul contează!

   Studii de specialitate care să vizeze eficiența psihoterapiei online, nu prea sunt sau sunt in curs de derulare. Insă, cele care au fost făcute până acum, precum și practica în sine, relevă faptul că între psihoterapia online și cea din cabinet, nu sunt diferențe prea mari.

Claudia – Mirela Gatan
psiholog, psihoterapeut autonom

Articole similare

În acest mediu incert se stârnesc multe temeri.
Noi suntem aici pentru a fi alături de oameni.

Contactați-ne acum pentru a programa o ședință online!