Trauma trecuta face sa resimti corpul ca pe un dusman!
O mare parte din investigatiile si tratamentele durerii sunt invazive. Corpul le percepe inconstient ca pe un atac. Chiar si atunci cand suntem sub anestezie corpul nostru „stie” ce-i cu el.
Senzorii din piele si muschii, trimit mesaje de amenintare catre zonele cerebrale responsabile, care nu fac diferenta dintre intentia buna si un atac.
Ce putem face?
-
- Jurnalul durerii in care vom nota ce urmeaza
- Examinam si folosim resursele si punctele forte
*Facem un inventar al resurselor pe care sa le luam cu noi la o manevra sau interventie medicala:
– Vorbim despre increderea in alte manevre medicale despre care stim ca au functionat. Memoriile din corp ne vor proteja de eventuale probleme.
De exemplu. Persoanele care-si folosesc abilitatile intelectuale in mod cotidian – se pregatesc pentru interventia medicala ca pentru un test.
Ne putem imagina cum aceste competente ne pot ajuta la recuperare, facand grafice mentale de vindecare.
-
- Echilibram anxietatea si temerile cu informatiile pozitive de care avem nevoie
– Rata de succes a interventiei medicale
– Informatii despre medic
– Alte proceduri medicale si cum am reactionat si supravietuit
– Cat de repede ne-am vindecat si recuperat?
– Cum am depasit eventualele complicatii?
– Ce credem ca ne-a ajutat sa ne recuperam?
– Cum am putea folosi acum aceleasi strategii?
Exploram aceste aspecte in jurnalul durerii, astfel incat sa putem reveni la ele la nevoie.
Putem stabili o intalnire cu profesionistul care va face manevra medicala.
La aceasta intalnire sa ne observam corpul si sa vedem cum ne simtim cand ne raspunde la intrebari si ofera informatii. Ne simtim indrumati? Simtim liniste? Simtim pericol si amenintare? Simtim relaxare si deschidere?
Raportul dintre noi si medic reprezinta un factor important in vindecare. Avem dreptul sa alegem cea mai buna potrivire pentru noi.
– Formam o echipa de sprijin in jurul nostru. Putem lua cu noi un prieten, partener; poate pune intrebari suplimentare cand noi ne putem coplesi. Observam senzatiile din corp! Sunt potrivite cu sentimentul de conectare? E important pentru vindecare.
– Ne informam ce inseamna reabilitarea ulterioara – durata, efecte secundare la care sa ne asteptam. Alegem centrul de reabilitare unde vom merge inaintea interventiei. Intr-o lume a grabei, nu ne lasam grabiti. Sa nu traim pe cat posibil – prea mult, prea repede si prea intens.
Studiile arata ca pacientii care pun intrebarile de care au nevoie, discuta ce-i ingrijoreaza si le provoca neliniste sau indoileli – coopereaza foarte bine cu echipa medicala si au avut putine efecte secundare.
- Echilibram anxietatea si temerile cu informatiile pozitive de care avem nevoie
- Acorda atentie temerilor si fricilor
– „ Operatia nu va merge bine, voi avea mai multe dureri decat inainte”, „S-ar putea sa nu-mi revin”, „S-ar putea sa mor”.
Echilibreaza aceste ganduri tematoare cu faptele reale legate de acea interventie.
– Daca apar senzatii de incordare, tensiune, tremuraturi, greutate, sporirea senzatiilor obisnuite de durere, putem folosi respiratia circulara conștientă prin care putem accesa și elibera blocaje și tensiuni inconștiente din corp și minte și ne putem deschide către adevărul îngropat în noi.
Ea consta intr-o inspiraţie profundă, urmată de o expiraţie relaxată, fără pauze intermediare, din care motiv este numită şi „circulară”.
– Toate trebuie exersate cu mai mult timp inainte de operatie pentru ca atunci cand ne aflam intr-o stare de constiinta alterata, exista sanse mai mari sa trecem automat la un obicei de autoreglare exersat in trecut.
– Consemneaza totul in jurnalul durerii pentru a observa cele mai eficiente practici pentru tine si a-ti oferi indrumari pe viitor.
– Practicam starile informale de concentrare intensiva.
– Exemplu! Daca am fost la un concert, spectacol de muzica si dans, competitii sportive, discursuri in public unde ne-am simtit foarte implicati si am reusit sa facem abstractie de toate distragerile, inclusiv de frica si epuizare, pentru a obtine concentrarea pe care o doresti, atunci stim ce inseamna acest lucru.- Cum facem acest lucru?
– De exemplu ne putem imagina interventia ca pe o serie de cațarari din ce in ce mai dificile. Fiecare efort de catarare este urmat de o coborare plina de usurare, pana cand drumetia culmina cu un ultim efort imens pentru a ajunge in varful muntelui.
– Ajuns in varf simtim minunata stare de entuziasm si epuizare.
– Ideea principala – ramanem activi si concentrati pe parcursul procesului – pentru că implicarea activa ne ajuta sa mentinem sentimentul de control, astfel incat sa nu cadem prada neputintei si sa simtim blocare si lipsa de optiuni.
– Sa ne gandim ce tipuri de mesaje sau intentii vrem sa ne transmitem cu privire la vindecare.
– Asa cum temerile restrictioneaza senzatiile din corp, intentiile pozitive pot stimula senzatii corporale mai vaste.
Intrebari ajutatoare:
– Ce este cu adevarat benefic pentru mine?
– Ce am nevoie sa-mi spun ?
– *„Vreau sa am parte de o vindecare optima”, „Vreau sa am parte doar de durerea si inflamarea necesare pentru o recuperare completa si optima”, „Pot avea o recuperare completa si rapida, stiind ca organismul meu va raspunde exact in modul in care trebuie.”
– Sa le notam in jurnalul durerii pentru a le folosi ca parte a practicii de pregatire pentru interventie.
– Iata cateva sugestii pe care am vrea sa le auzim in timpul interventiei de la echipa medicala:
– ”Totul decurge foarte bine”, „Corpul tau raspunde potrivit pentru reusita interventiei”, „Suntem foarte multumiti de ceea ce vedem”.
– Sa te lasi total ca se ocupa altii, este comportament de copil!
– Experiente de vindecare miraculoase si Sanatate din plin!
(Inspiratie – Eliberati de durere – Maggie Phillips)
cu drag, psih. Stela Manda