Bine zice Yalom – „…graiul omenesc este ca o caldarusa sparta, in care batem mereu niste melodii bune sa facem ursii sa joace, atunci cand noi am vrea sa înduiosam stelele.”
Imi place sa le vorbesc oamenilor despre lucruri importante, invitandu-i sa se aseze in diferite pozitii pe scaun si sa priveasca situatia.
De la ce anume vine fericirea de sarbatori?! De la zilele libere, de la amenajarile casei, de la culoare, de la cadouri, bucate apetisante, voluntariat pentru oameni nevoiasi, colinde, concerte, pruncul Isus? DE UNDE?
Sa ne asezam in cateva pozitii pe scaun sa privim sarbatorile:
- Energia noastra la final de an este limitata. Cu ce o consumam?
Creierul nostru face diverse trasee.
- Spre trecut la imagini constiente si inconstiente cu sarbatori, familie, copilarie, miros de brad, portocale, lumanari. Ce „gust”si ce „miros”au ele astazi oare? Daca ma observ cu atentie, ce senzatii imi produc in corp aceste vechi imagini? Daca sunt dureroase s-ar putea sa le „calmam” cu mancare si bauturi sau ceva anestezice. Am observat la multi oameni ca mixul portocala/lumanare are iz de doliu neincheiat si acest „aha” a facut sa echilibreze gama emotionala ce-i vizita de sarbatori, iar creierul lor, ca si al noastru in lipsa intelegerii construise povesti si omul spune – „EEE, asa sunt eu, nu-mi place perioada sarbatorilor!!” Oare chiar asa esti tu? Sau asa ai devenit? E regretabil ca avem tendinta sa legam de identitate ceea ce nu intelegem…„asa sunt EU”.
- Spre viitor cu anxietate – tradusa prin frici in toate formele lor
- DAR PREZENTUL? Ca sa experimentam sarbatoarea la timpul prezent, va trebui sa ne amintim de un indemn pe care ni-l faceau mamele noastre, ca acolo unde ne sta capul, sa ne stea si picioarele. Si eu as face formula completa – sa avem gandurile, emotiile, comportamentul si corpul „aici si acum” de sarbatori. Altfel vom trai situatii in care ne putem exprima cam asa: „o sa scapam si de stresul acesta,”voi sta inchis in casa”, „ma agita toata agitatia de sarbatori”,”urasc sarbatorile”, „nu stiu de ce imi vine sa plang”.
- Sarbatorile in rolul de angajat si angajator?!
La ce ne putem gandi? Se pare ca ….inainte cu o saptamana de sarbatori copiii nostrii devin tare nerabdatori, dar la fel si noi adultii, ca doar ce suntem astazi suntem suma a ceea ce am fost de cand eram copii!
Asa ca – in acest fel aceasta saptamana se pare ca devine cea mai neproductiva din an. De ce!? Pentru ca la nivelul creierului tot trusoul de responsabilitati zilnice – cadouri, reduceri, pregatiri, curatenie, si alte si alte, excita sistemul emotional de autoprotectie si depistare de pericole si asa creste nivelul de cortizol necesar pentru a face fata, dar tot el determina exagerarea pericolului , iar lucrurile nu se mai simt clare si asa se fac erori mult mai multe si se iau decizii gresite pentru ca se ignora propriile perceptii!
Ne-ar ajuta sa ne gandim la urmatoarele lucruri:
- Reducerea numarului de ore de lucru in aceasta saptamana
- Daca esti angajator propune momente prietenoase cu angajatii oferindu-le ocazia sa-si vorbeasca si sa-si ureze de bine, asa scade secretia de cortizol si creste cea de oxitocina
- Sa ne focusam pe sarcini mai usoare
Beneficiul este dublu – noi ca angajati ne bucuram de sarbatori, iar ca angajatori ne bucuram de bucuria lor si starea financiara a companiei nu va avea de suferit in 2021 de pe urma greselilor de la finalul anului 2020.
- Ritualurile de familie
Exista familii in care de sarbatori se fac diverse conditionari, una dintre ele sa fie toti prezenti. Un exemplu este cel in care un cuplu casatorit trebuie sa mearga sa serveasca masa de sarbatori la parintii lor acasa, astfel incat ei vor servi doua mese de sarbatori si niciuna nu e bine primita de stomac. Astfel de ritualuri au nevoie sa fie adresate si negociate, iar daca acest lucru nu se intampla vor trai cu frici legate de ce s-ar putea intampla in relatiile cu parintii daca nu respecta acest ritual, frici care vor incurca fericirea de sarbatori si chiar rolul de adult autonom pentru ca relatia ramane la nivel de parinte-copil si nu pot avea ei la randul lor relatie functionala cu proprii copii de sarbatori, dar si in restul anului. Este un cost foarte mare.asa ca merita sa luptam pentru granite clare, sa spunem cu mult curaj si onestitate ce gandim, simtim si ce ne vine sa facem, ca sa nu ajungem sa traim sinceritati coafate in relatii si in mod special de sarbatori.
- Copiii nevoiasi nu mananca doar de sarbatori
In aceasta perioada ne vin idei de genul:”Sa facem brad la o casa de copii”,”Trebuie sa ducem cadouri la copiii din sectia de oncologie”,”Cautam o mama nevoiasa ce-si creste singura copiii sa-i ducem haine si jucarii pentru copii”,”Ce pot face acum pentru varstnicii institutionalizati, care nu au pe nimeni”.
Sa ne gandim ca poate ne ajuta putin largirea situatie:
- De sarbatori se schimba nevoile de baza precum afectiunea, increderea, sprijinul pentru invatarea unei limbi straine, discutii, iesiri in afara lumii lor?
- Multi copii din spital au regim alimentar strict, fara Mos Craciun de ciocolata, cozonac, acadele. Ei au nevoie tot timpul de o vorba calda, echipamente mai bune, sansa de a parasi uneori spitalul pentru un loc in care sa se simta iarasi copii.
- In perioada sarbatorilor se intampla ceva ciudat, pentru ca suntem mai multi care avem aceste preocupari, pentru acesti copii Mos Craciun vine de mai multe ori pe zi sau pe saptamana cu tot ritualul lui.
Din aceste considerente si altele nementionate poate, sa ne punem cateva intrebari:
- De ce anume au nevoie copiii acestia?
- Daca eu as primi acel cadou ce emotie as simti? Bucurie, tristete, rusine? Sa ne gandim…Am lucrat candva intr-un serviciu de intrajutorare si m-am intristat cand am vazut ca la o strigare pentru a ajuta persoane in nevoie au fost aduse lucruri precum ciorapi fara varf, ghete fara siret, jucarii stricate si alte asemenea. De aceea sa ne gandim, cadourile noastre nu cumva le dau acestor copii un loc in societate pe care nici nu stiau ca-l au!
- Ce oferim noi este un cadou sau ne implinim noi nevoia de a face curatenie in lucruri pe care nu le mai vrem?!
- Pot oare sa trimit cadoul in alt loc unde poate este mai mare nevoie de el?
- Pot sa ma gandesc la un cadou flexibil?
- Daca impart cadoul meu de Craciun la 365 zile, poate fi neimportant, de aceea sa ma gandesc ce pot face pentru acesti copii in celelalte 364 zile?
- Trimite un cadou, dar te trimiti si pe tine cu el odata?
- Sarbatorile pentru cei plecati de pe meleagurile natale cum sunt? Aici va invit sa ascultati melodia lui Tudor Gheorghe –„Bate vantul, bate dinspre tara!”. Va las acum un vers – „…ca mai crezi sau nu mai crezi in cruce cel mai grei iti este de Craciun…”. este melodia pe care fiul meu David o canta adesea, chiar dupa plecarea lui la studii in UK.
Ar mai fi scaune sau pozitii pe scaun de pe care sa ne uitam la perioada sarbatorilor? Ar mai fi…
Sărbători cu sens să vă permiteți!!
Stela Manda Psiholog