Bine v-am găsit la început de 2022!
Recent, mă gândeam la locul în care eram anul trecut in aceasta perioada. La starea pe care o aveam, la persoanele care ma insoteau! Astazi in acelasi loc, stari asemanatoare sau diferite, nu mai suntem aceeasi. Unii dintre noi nu mai sunt. Altii isi continua calatoria!
Pentru voi cum e?! Cine ar fi „mulțumit” că am fi aici – acum, încă?!
Dar să fiu aici – acum este ceva pentru care sunt mai recunoscătoare decât pot exprima. Sunt aici. În viaţă. Și am atât de multe, inclusiv sănătate, idei, energie și dragoste de dat si de primit. Am trait bucurii, pierderi, preocupări, alegeri de făcut. După cum a spus unul dintre copiii mei, „Au fost toate lucrurile”.
Continuă să fie decizii mari de luat și nu există răspunsuri simple și nici o idee clară despre cum va arăta totul pe cealaltă parte. Dar va fi o altă latură a acestui lucru.
Inainte de pandemie, burnout-ul, anxietatea și depresia erau la niveluri epice, fără precedent, pandemice. De fapt, primul eveniment fizic pe care a trebuit să-l anulez din cauza virusului – înainte ca acesta să aibă cu adevărat un nume – a fost un eveniment planificat de mult despre epuizare și depresie pentru profesioniștii din domeniul medical, care urma să aibă loc în martie 2020 si workshopuri pentru cupluri si parinti.
Burnout-ul, depresia și anxietatea au lovit puternic în special femeile. Pandemia nu a făcut decât să exacerbeze această realitate deja prezentă.
În calitate de psiholog, desigur, știu la fiecare nivel cât de profund important este să ne odihnim atunci când trebuie să ne odihnim – îl predau și îl predic și, în general, îl practic. Dar 2021 a fost unul dintre cei mai grei și mai intensi ani de muncă ai mei vreodată.
În tot acest timp, scriam articole, îmi văd pacienții, sustin cursuri, workshopuri, rămâneam activa și conectata – toate lucruri minunate pe care mă simt atât de binecuvântata să le fac.
Dar am împins. Și împins. Și eram tentanta să împing și mai mult.
Știu că știti cum este, pentru că sunt sigura că aveti atât de multe în „farfurie”.
La un moment dat, totuși, într-un mod care nu s-a mai întâmplat până acum. Mi-am dat seama că mi-am epuizat „contul”. Aveam nevoie să mă odihnesc sa pot continua.
Dorința mea de a vindeca, a oferi și a face lumea un loc mai bun pentru adulti și copii a condus la urmatorul „sfat” pentru mine si pentru voi, cunoscandu-va asa de bine!
Sa ne odihnim!!
Am vorbit in acest an despre tipuri de odihna.
Somnul și odihna nu sunt același lucru.
Trecem prin viață crezând că ne-am odihnit pentru că am dormit suficient – dar, în realitate, pierdem celelalte tipuri de odihnă de care avem nevoie. Rezultatul este o masa de oameni ce-si folosesc emisfera stanga pentru a fi eficienti, si mai eficienti, dar, obosiți cronic și cu poduri arse cronic unii catre ceilalti. Suferim de un deficit de odihnă pentru că nu înțelegem adevărata putere a odihnei.
Ce pot zice depre tipuri de odihna?
&Odihna fizică,
care poate fi pasivă sau activă. Odihna fizică pasivă include somnul și puiul de somn, în timp ce odihna fizică activă înseamnă activități de restaurare precum yoga, întinderea, terapia corporala și masajul care ajută la îmbunătățirea circulației și flexibilității corpului
&Odihna mentală
Bem cafea, ne culcam noaptea si nu dormim, ne straduim frecvent să ne oprim creierul, pe măsură ce conversațiile si activitatile din timpul zilei umplu gândurile si vin navala. Și, în ciuda somnului de șapte până la opt ore, ne putem trezi simțind că nu ne-am fi culcat niciodată. Programați pauze scurte la fiecare două ore pe tot parcursul zilei de lucru; Asa obtinem odihna mentala. De asemenea, s-ar putea să țineți un blocnotes pentru a nota orice gânduri copleșitoare pentru a fi externalizate.
&Odihna senzorială
Foarte multa culoare, lumina de la ecranele la care privim, stimulii diversi la care suntem expusi – pot provoca simțurile noastre copleșite.
Închiderea ochilor pentru un minut în mijlocul zilei, precum și deconectarea intenționată de la electronică la sfârșitul fiecărei zile poate fi un bun remediu. Pauzele intenționate de privare senzorială pot vindeca daunele provocate de lumea supra-stimulatoare.
&Odihna creativă
Ea trezește uimirea și mirarea în interiorul fiecăruia dintre noi. Acest lucru ma face pe mine sa spun ca munca mea de psiholog ma vaccineaza impotriva batranetii.
Îți amintești prima dată când ai văzut o frumusete naturala? Mira-te si uimeste-te de fiecare data. Sa ne permitem să profitam de frumusețea în aer liber – chiar dacă se află în apropiere – ne oferă odihnă creativă.
Sa ne transformam spațiul de lucru într-un loc de inspirație punand imagini cu locuri pe care le iubim, fotografii cu oamenii dragi și opere de artă.
Am mers in diverse clinici, spatii comerciale – le-am simtit atat de aride si ma intrebam cat de inovatori, pasionati sunt acei oameni, neavand parte de odihna creativa.
De aceea in cabinetul meu le spun oamenilor – “Bucura-te de acest spatiu, este amenajat pentru oameni, calca linistit covorul, totul este pentru noi.”
&Odihna emoțională
Acum să aruncăm o privire la un alt individ – prietenul pe care toată lumea îl consideră cea mai drăguță persoană pe care a întâlnit-o vreodată. Este persoana de care depinde toată lumea, persoana la care ați apela dacă ați avea nevoie de o favoare, deoarece chiar dacă nu vrea să o facă, știți că vă va da un „da” reticent, mai degrabă decât un „nu” veridic. Dar când această persoană este singură, se simte neapreciată și ca ceilalți iau avantaje de la ea.
Această persoană necesită odihnă emoțională, ceea ce înseamnă să ai timp și spațiu pentru a-ți exprima liber sentimentele și trairile. Odihna emoțională necesită și curajul de a fi autentic. O persoană odihnită emoțional poate răspunde la întrebarea „Ce mai faci astăzi?” cu un „nu sunt în regulă” adevărat – și apoi împărtășește câteva lucruri grele care altfel rămân nespuse.
&Odihna socială
Dacă aveți nevoie de odihnă emoțională, probabil că aveți și un deficit de odihnă socială. Acest lucru se întâmplă atunci când nu reușim să facem diferența între acele relații care ne reînvie de acele relații care ne epuizează. Pentru a experimenta mai multă odihnă socială, înconjoară-te de oameni pozitivi și de susținere. Chiar dacă interacțiunile voastre trebuie să aibă loc virtual, puteți alege acets lucru.
&Odihna spirituală
Este capacitatea de a se conecta dincolo de fizic și mental și de a simți un profund sentiment de apartenență, iubire, acceptare și scop. Pentru a primi acest lucru, angajați-vă în ceva mai mare decât voi și adăugați rugăciunea, meditația sau implicarea comunității în rutina voastra zilnică. După cum puteți vedea, somnul singur nu ne poate readuce la punctul în care ne simțim odihniți.
Așa că este timpul să începem să ne concentrăm pe obținerea tipului potrivit de odihnă de care avem nevoie.
*Nota – pot fi situatii in care consultam si un medic
De aceea!!
Reumpleți! Reparați! Reîncărcați!
Și dati-va voie să faceți pauză, mai des decât ați putea face – pur și simplu pentru îngrijire de sine, pur și simplu pentru sănătatea mintală, pur și simplu pentru că aveți nevoie sau doriți, pur și simplu pentru a sorbi ceai, inspira si expira adânc, pur si simplu sa ai loc sa nu faci nimic, pur și simplu pentru A FI!
Nu suntem mașini. Nu suntem unități multitasking nesfârșite care pot continua fără să-și ia timp pentru a se incarca complet și profund!
Fiziologia răspunsului la stres ne arată clar ca ziua că pentru a rămâne sănătoși, rezistenți și fericiți, avem nevoie de un echilibru între împingere și odihnă, întindere și eliberare, contracție și expansiune, muncă și plăcere, activitate și timp pentru pauză.
Odihna și joaca previn și inversează epuizarea, iar epuizarea – din perspectivă suprarenală – este o rădăcină a atât de mult care ne afectează – emoțional, mental, fizic. Ne îmbătrânește literalmente – și nu într-un mod bun.
Suprasolicitarea este văzută ca o insignă de onoare. Oamenii nici măcar nu își mai folosesc tot timpul liber plătit! A nu împinge mai tare tot timpul este văzut ca un semn de lipsă de impuls, lipsă de motivație, lipsă de disciplină, depresie, lene. Pentru femei, multitasking-ul ar trebui să fie al doilea nume, în ciuda faptului că studiile arată că femeile nu sunt de fapt multitasking în mod natural.
Nu spun să nu mai lucrăm cu toții. Munca ne dă sens. Iar concluzia este că, desigur, majoritatea dintre noi trebuie să muncească. Cu siguranță da. De asemenea, îmi place să muncesc din greu și să realizez lucruri incredibile. Sentimentul de a te pierde în flux este unul dintre cele mai eliberatoare sentimente pe care le cunosc. Dar cu ce preț dacă ne împingem în mod cronic peste capacitatea noastră sănătoasă.
Ca societate, ne confruntăm cu epuizare și simptome de epuizare cum ar fi anxietatea, depresia, somnul slab, problemele cu greutatea, inflamația, simptomele și bolile intestinale, afecțiunile autoimune, dezechilibrele hormonale, ceața creierului și probleme cognitive mai grave și multe altele… în masă.
Văd în practica mea psihologica atât de des – pacienții care au împins și au împins! Și apoi s-a îmbolnăvit. Am putut vedea în mine cele mai timpurii semne că mi-am atins limitele capacității de împingere și am împins atât de mult încât, dacă nu mă opresc, riscam să trec o linie potențial periculoasă.
Asa ca …mi-am prescris timp liber.
De aceea la acest inceput de an insist atat de mult pe odihna. Verificati tipurile de odihna in viata voastra si va invit sa o prescrieti pentru voi!
Viață implinită si La mulți ani binecuvântați!!
Stela Manda Psiholog, Psihoterapeut