Relația de cuplu, alături, dar…nu chiar așa de aproape, acum și altădată!
Ai intra vreodata intr-o relatie cu cineva stiind ca acea persoana iti va face viata grea? Ai intrebat cum si-au creat relatii membrii familiei tale? Noi stim cine suntem, de ce suntem asa, din ce motivatie facem ce facem, daca facem o vizita trangenerationala, in neamul nostru adica…
Eu am gasit dezlegari si intelesuri semnificative la o astfel de vizita! Ca de exemplu, mama mea s-a casatorit cu tatal meu impotriva vointei parintilor lor, ulterior facand un efort puternic sa demonstreze ca relatia lor este in regula si asa au pus presiune pe casatoria lor si pe tot ce faceau inclusiv nasterea mea. Prin mine aveau sa demonstreze ca este valida casatoria lor. Grea povara pentru un copil! Presiunea a fost tema importanta si dureroasa a vietii mele, pana am facut intr-o zi acea vizita.
Cu totii ne gandim cu speranta, ce buna va fi viata dupa ce avem o relatie! Si poate fi! Si cand in relatie lucrurile nu merg dupa acest plan, se spune ca avem patru variante:
• Cedam in fata mortii
• Cedam in fata datoriei
• Ne shimbam
• Ne vindecam
Ne gandim noi ca am intra intr-o relatie sa facem copii, pentru ca acest lucru ne aduce implinire, pentru statut social, pentru atentie, utilitate, din motive economice, pentru punctul arhimedic al reglarii relatiilor umane spunea cineva, sa avem pe cineva si la bine si la rau, stabilitate emotionala, pentru sex, din iubire si alte si alte motive.
Eu cred, vorbesc si lucrez pentru echilibrul dintre a da si a primi iubire, cred in dansul si muzica pe care le pot face doi oameni impreuna.
Dupa modul in care etichetam experienta iubirii depinde calitatea vietii noastre, pentru ca iubirea nu raspunde tuturor cerintelor noastre.
Sa definim trei aspecte:
• Un partener care se pretuieste pe sine nu depinde de dovezi concrete continue de iubire de la partenerul lui, ci crede ca este iubit;
• Un partener ce nu se pretuieste pe sine depinde de asigurari exterioare ca sa poata vietui cu partenerul lui;
• Cum era pretuirea de sine a familiei de origine, a cuplului bunicilor tai? Pentru ca este dovedit ca pretuirea noastra de sine este media aritmetica intre pretuirea lor de sine, a fiecaruia dintre ei. Exemplu, eu am avut de munca serios cu conceptul de a demonstra, el fiind strans legat de presiune.
Raspunsul este important pentru oricine este parte a unei relatii romantice sau platonice. Si pretuirea de sine este apanajul fiecaruia dintre noi, in niciun caz al celuilalt.
Sa nu uitam, suntem atrasi de parteneri care ne vor aminti de ceea ce am trait cand eram copii.
Cateva pastilute pentru luna iubirii:
• Daca simti ca-ti judeci partenerul cu ceva, hotaraste sa fii curios cu privire la acel ceva;
• Daca ai tendinta de a controla ce gandeste partenerul tau, poti reorienta energia sa controlezi ce simti tu cand iti vine sa-i controlezi gandirea;
• Fii atent la vinovatie, in prezenta ei nu poti receptiona mesajele celuilalt;
• Fii atent la tine daca operezi cu agenda ascunsa de genul: ”Cred ca nu ma iubeste”, „Nu-i pasa de mine”, „Nu ma trateaza ca egalul lui”. Daca descoperi o astfel de agenda, este cod rosu pentru relatia ta! Ce sa faci?
– Pune-ti in cuvinte fricile si roaga-ti partenerul doar sa le asculte;
– Cautati impreuna un psihoterapeut care lucreaza cu cupluri;
– Vorbiti, vorbiti, vorbiti….
• Ai atentie si la mesajele pe care le-ai auzit in societatea in care ai trait, pentru ca ea formuleaza cereri la care iubirea singura nu poate raspunde: „Daca ma iubesti, nu vei face nimic fara mine”, „Daca ma iubesti, vei face ce spun eu”, ”Daca ma iubesti, vei sti ce vreau inainte sa-ti cer”, ….
Toate cele pe care le-ati retinut din acest scurt articol, transformati-le in intrebari si mergeti la familiile voastre si vorbiti-le! Sugerez acest lucru in cadrul unei vizite scurte la parinti si bunici si programati un timp aproximativ egal cu fiecare dintre ei. Vorbiti doar despre voi si el/ea (mama, tata, bunicul, bunica), nimic altceva – gen cine s-a casatorit, cine a murit, cum e vremea, ce face Donald Trump sau Maica Tereza. Lasati aceste subiecte pentru alte ocazii!
Stiu ce inseamna acest lucru, te prinde toata cantitatea de anxietate din lume, dar merita tot efortul!
Va las cateva dintre versurile lui Khalil Gibran, pe care le iubesc pentru cum descriu ele relatiile:
„Iubiti-va unul pe altul, dar nu va faceti din iubire opreliste…
Umpleti-va unul altuia cupa, dar nu beti din aceeasi cupa,
Impartiti-va painea, dar nu mancati din aceeasi bucata,
Tineti-va alaturi, dar nu chiar asa de aproape,
Caci coloanele templului inaltate-s la anume distanta,
Iar stejarul si chiparosul nu cresc unul la umbra celuilalt”
Mult spor in a fi parteneri constienti!
Stela Manda Psiholog